WINTERDIP EN WINTERDEPRESSIE IS REAL!

Winterdip en winterdepressie zijn geen fabeltjes. Sommige mensen worden net zo somber, koud en donker als de weer in de herfst en winter. Ze merken dat ze depressieve klachten krijgen die vanuit zichzelf weer weggaan als het buiten weer zonnig wordt. Om te praten over een depressie moeten een aantal klachten gedurende (bijna) hele dag of bijna elke dag gevoeld worden in een periode van minimaal twee weken. Om te hebben over een winterdepressie, moet het minimaal 2 jaren achter elkaar zo zijn dat het patroon van klachten komen in het najaar en klachten gaan weer weg in het voorjaar zich voordoet. Een winterdip is gewoon wat velen kunnen voelen in de donkere dagen, milde depressieve klachten. Vrij normaal als je denkt aan wat het waarschijnlijk veroorzaakt: tekort aan daglicht! Meer hierover kan je zien op de YouTube video die ik hieronder heb gedeeld of op https://mindblue.nl/depressie/seizoensgebondendepressie,waar je ook een test kan doen!

 

Vaak voorkomende klachten bij winterdepressie zijn:  

  • Sombere stemming, zoals verdriet, leeg en hopeloos
  • Weinig energie, vermoeid voelen
  • Teveel of juist te weinig slapen
  • Minder interesse of plezier hebben in (bijna) alle activiteiten
  • Veel in de kilo’s aankomen of juist veel afvallen
  • Moeilijk kunnen nadenken, concentreren, beslissen

De gevolg van de depressieve klachten is vaak dat de dagritme, eetpatroon en daginvulling verstoord raken. Dat je prikkelbaar voelt en dus snel emotioneel wordt, zoals huilen, geïrriteerd, boos, etc. Dat je de neiging hebt om terug te trekken en minder sociaal te zijn.  

 

Wat zou kunnen helpen om om te gaan met winterdip en winterdepressie is:

  1. Op zonnige winterse dagen naar buiten gaan. Niks beters dan echt zonlicht, toch?!
  2. Slikt vitamine D. Minder zonlicht, betekent minder vitamine D opname. Een tekort aan vitamine D heeft een negatieve invloed op je energie en stemming.
  3. Koop een daglamp om genoeg daglicht te krijgen. Je lichaam heeft het nodig om je energielevel, je stemming, je slaap en wakkerstand te regelen. Tip: https://www.medipoint.nl/product/lichttherapielamp-fysic.html
  4. Blijf actief. Behoud je dag- en nachtritme en zoveel mogelijk je daginvulling die je in het voorjaar hebt. Zorg dat je activiteiten niet alleen verplichtingen zijn. Gezelligheid en rust mag ook.
  5. Hou jezelf lichamelijk, geestelijk en sociaal gezond. Eet en drink gezond, bewegen, houdt positieve gedachten en geniet van je relaties. Dit alles maakt ‘happy hormones’, wat je zeker nodig hebt om opgewekter te raken.

 

When it’s cold out there, make it warm and sunny inside,
Gladys Brinckman-Reigina