HELP! JONG EN DEPRESSIEF
Niet alleen even depri voelen, maar echt lang in een depressieve bui zijn. Dat is toch wel wat anders!
Despressie komt bij bijna 4% van de jongeren van 12 tot 18 jaar voor en bij bijna 7% van de jongeren van 16-20 jaar voor in 2020 (Website NJI). Dus als jij je als jongere depressief voelt, ben je niet de enige. Depressieve klachten zijn onder andere somberheid, weinig energie, weinig interessie of plezier in dingen doen, slaapproblemen, concentratieproblemen en soms ook suïcidaliteit. De kleur en het muziek lijkt uit het leven te zijn verdwenen. Soms weet je waarom, maar vaak niet. Wat je wel zeker weet, is dat je onder deze depressie lijdt en het voelt alsof je het grip verliest over jezelf en je leven. Gelukkig hoeft het niet zo te blijven!
Er zijn verschillende manieren waarop je met de depressie om kan gaan. Allereerst is het van belang dat je meer komt te weten over wat depressie is. Een goede website om hier meer van te weten is Brainwiki, dé website voor jongeren over psychische problemen. Brainwiki is er voor jou én je omgeving. Tevens kan je Grip op je Dip raadplegen voor een online test, tips en een cursus. Handig! Een website en een nummer die jij en iedereen moet kennen is 113. Dat is de zelfmoordpreventie website én nummer. Gratis nummer is 0800-0113. Ook deze website is er voor jou en je omgeving.
Verder zijn er wat boekjes die helpend kunnen zijn. Twee boeken die ik graag onder je aandacht wil brengen zijn:
1. Denk goed - Voel je goed
Dit is een werkboek die gebaseerd is op cognitieve gedragstherapie; (in normale taal) een therapievorm die je leert om je gedachten onder controle te krijgen. Als je depressief bent, heb je veel negatieve gedachten. Deze negatieve gedachten zorgen ervoor dat je negatief voelt en ook dat je op een bepaalde manier gedraagt. Gevolg is vaak dat je je niet beter voelt. Door grip te krijgen over je gedachten, kan je deze veranderen en zo ook je gevoel en gedrag beïnvloeden met gevolg dat je je beter voelt.
2. Hoop doet leven
Dit boek is speciaal voor wanneer je met suïcidaliteit worstelt. Het is een zelfhulpboek, een overlevingsgids geschreven door Jan Mokkensrotm (psychiater en directeur van 113). Als je met suïcidaliteit worstelt, worstel je eigenlijk met een grote innerlijke pijn die je wanhopig maakt. Maar er is hoop! In dit boek tref je informatie om jezelf beter te begrijpen, oefeningen, instructies en formulieren. Wees erop alert dat je naast het kopen en lezen van dit boek, je ook professionale hulp moet zoeken. Wacht niet hiermee!